Oskar

En kort presentation:  CIMG8571x

Född: 1990
Hemstad: Avesta
Bor: Stockholm (nyss: Falun)
Triathlonklubb: Umara Sports Club
Utländska team: hep Team Neckarsulm (GER) & DDS Triathlon (ITA)
Övriga klubbar: Ryska Posten Racing Team (cykel), Team Envol (swimrun), Stockholmspolisens IF (simning), Rembo IK (skidor), IF Mantra Sport (friidrott).
Främsta meriter: SM-Guld Sprint (2016), EM-9:a på Medeldistans (2018), SM-Silver Olympisk & Medeldistans (2018), SM-Guld Stafett (2014 & 2015), Segrare i Svenska Cupen (2015). Totalt nio individuella SM-medaljer och fem top-2-placeringar i totala Svenska Cupen mellan 2014 och 2019.
Styrka: Cykel
Tränare: Mig själv, med ett gäng bollplank
Äter:
Allt
Målsättning: Bli så snabb det bara går och njuta på vägen
Övrig sysselsättning: Vaktmästare på S. Djärv Hantverk AB

En längre presentation:

MINOLTA DIGITAL CAMERAStartade upp min idrottsliga karriär som skidåkare och mountainbikecyklist under 2003, och trots att jag kom redigt sist väldigt ofta så var det oftast roligt att både tävla och träna (även om årsvolymen var mycket blygsam). Allt handlade helt enkelt om att ha roligt och samtidigt röra på sig! Stort beröm går till Rembo IK och de ungdomsgrupper som finns där. Utan den klubben hade jag nog inte hittat till idrotten på samma sätt som jag gjort. Testade på löpträning, och fastnade även för landsvägscykling som var riktigt kul, det kunde ju gå undan om man trampade på!

DSCN4288

”Triathlonkarriären” började egentligen en helg i mars år 2007 när jag och min bror, efter tips från vår far, åkte på ett triathlonläger i Hedemora. Detta läger anordnades av Karl-Johan och Emelie, och trots att jag som synes var ett klart hopplöst fall i simbassängen så fick jag upp ögonen för sporten. Testade motionsklassen i Hallsta och Säter triathlon samma sommar och lyckades överleva simningen med blodad tand efter målgång. Testade på tävlingarna igen följande säsong, utan någon ytterligare simträning.

Efter några års uppehåll från triathlontävlande så drog simträningen igång på allvar (efter en crawlkurs i gymnasiet) när jag började simträna med IK Fyris Triathon hösten 2010, efter att ha flyttat till Uppsala året innan. Flytten från Avesta till Uppsala berodde på min övergång från gymnasium till universitet. Med fortsatt simtroskar3äning utvecklades jag fint i bassängen och fick ordning på både crawltag och voltvändningar. Efter att ha testkört några triathlontävlingar under 2011, så testade jag Svenska Cupen för första gången under 2012, med en 11:e plats som bäst på Sprint-SM i Jönköping. Efter att ha studerat och tränat ett år på Irland under 2012/2013 så blev 2013 en säsong som gav oerhört mycket inspiration. Vann flera mindre tävlingar, kom 5a totalt i Svenska Cupen med en 3:e plats som bäst i Malmö. Efter att inför säsongen 2014 samarbetat med tränaren Tomas Viker kom de hittills största framgångarna. Ett SM-brons i sprint, SM-guld i stafett, och en andraplats i totala Svenska Cupen.

Efter flytt till Falun 2014 och en grymt bra vintersäsong så uppgraderade jag under 2015 mitt brons till ett silver, och vann sensationellt hela Svenska Cupen. Uppbyggnaden mot 2016 var kantad av  en del onödiga skador men mest av allt stora problem med sjukdom som efter ett par månader resulterade i operation av halsmandlarna. Återhämtningen gick snabbt och mynnade chockartat nog ut i mitt första individuella SM-guld, över sprintdistansen i Uppsala.

Och på den vägen är det. Med motiverade ögon blickar vi framåt, mot framtida segrar.

Jag hoppas att jag kan inspirera någon mer att träna och testa triathlon genom att dela med mig av mina egna erfarenheter och upplevelser!
/Oskar

DSC02370x