Seger i Malmö

I söndags var det alltså dags för Malmö Triathlon, en tävling över olympisk distans som även agerade final i Danske Invest Triathlon Series (Svenska Cupen). Jag åkte dit tillsammans med Jonatan Bejmar och Rasmus Andersson, i en minibuss vi fått låna av Dala Sports Academy här uppe i Falun. En lång resa, men med de två fantastiska reskamraterna jag hade så kändes resan kort.

Väl i Malmö provade vi cykelbanan med några korta intervaller, sedan kände vi på vattnet och simmade en sväng. Dessutom hade sommaren anlänt till Malmö, med värme och sol. Inga handgranatsattacker så långt ögat kunde se. Det kanske bidrog till att känslan var att kroppen faktiskt var i ganska bra form, och nervositeten var påtaglig. Lite spänd aftonstämning i trebäddsrummet på vandrarhemmet också, när den kanske största utmanaren och totaltvåan i cupen – Rasmus Andersson – låg i sängen bredvid och såg snabb ut.

Ett av målen med denna tävling var att inte upprepa samma misstag som jag gjorde sist jag körde en triathlon över olympisk distans (1500 m simning + 40 km cykel + 10 km löpning). Vilket var i Västerås. Rookiemisstagen var då att jag inte fick i mig tillräckligt med energi innan och under loppet. I korta drag åt jag denna gång mer dagen innan och på förmiddagen innan start. Sedan drack jag lite bättre blandad sportdryck och istället för att bara ta en gel på slutet av cyklingen tog jag även en efter halva löpet. Det gjorde susen.

Tävlingsdag. Startskottet (eller ja, det var inget skott, det var mer en tuta som användes) gick och jag försökte hålla Jesper Svenssons fötter i den inte så vågiga Östersjön. Det gick inte. Han kan simma fort han. Istället hamnade jag i en grupp om fyra där jag kunde simma ganska bekvämt. Efter två varv bland lite maneter och sjögräs i den annars klara, men svala hamnen så kom jag upp ur vattnet bland annat tillsammans med Rickard Carlsson, och det såg ut att kunna bli lite samarbete på cykeln. Tyvärr fastnade han på väg ut på banan så det blev en lucka mellan oss.

Som ensam tvåa i loppet beslöt jag mig för att försöka jaga ikapp sololedande Jesper Svensson på egen hand, där luckan nu var över en minut. Banan bestod av 6 varv på en ganska platt och inte så teknisk bana. Vid vändpunkterna såg jag att jag tog in tid på honom, men inte så mycket som jag önskat. Men jag stressade inte ikapp, utan höll en kontrollerad och hög fart. Efter cirka 10 km var jag ikapp. Att sedan samarbeta med Jesper var en bra idé då han idag var riktigt stark på cykeln, och det var till stor hjälp i motvinden. Klungan bakom hade nu blivit runt 6 man stor, innehållandes bland andra Sebastian Norberg, Rasmus Andersson, Rickard Carlsson och Erik Holmberg. Alla snabba löpare. Och de tog in på mig och Jesper. Stress.

Efter att ha ryckt ifrån Jesper lite på slutvarvet sprang jag ut i ensam ledning av den avslutande milen. Det var nu det gällde. Om jag höll detta skulle jag vinna tävlingen och hela Svenska Cupen. Nervöst. Tog i lite extra och fokuserade på loppet. En stabil, snabb löpning utan svackor var vad som krävdes. Bakom tog Sebastian och Rasmus in på mig. Läskigt. Men den här sagan fick ett gott slut till slut. Jag gjorde nog min jämnaste och snabbaste triathlonmil hittills, vilket räckte för att hålla undan. Lyckan var total när jag såg ett tomt upplopp framför mig, fullsatt med en glad, påhejande publik. Härligt! Tack Malmö!

Referat från Svenska Triathlonförbundet

Officiella resultat

Att starta i en viktig tävling, som något av en favorit och cupledare, är en häftig känsla. Men att sedan även uppfylla förväntningarna (från mig själv då, främst) känns ännu häftigare. Allt klaffade verkligen i söndags. Det ger mig bra motivation inför kommande tävlingar, för nu är det faktiskt inte så himla många kvar. Befinner mig just nu i Lettland med Joel Vikner och Ludwig Fleetwood, för på söndag är det dags för Europacup i Riga. På onsdag är det sedan Kalmar MiniTri. Tufft schema, men det blir kul med en vecka i Kalmar, där vi ska heja på alla Ironman-atleter också. Därefter raka vägen till Gotland för en veckas semester/träningsläger/bröllop. Och sedan dags för den troliga säsongsfinalen för egen del: Tjörn Triathlon. Svårt att packa för så många resdagar på olika orter och i olika länder, men med lite logistik och hjärna så ska det nog gå vägen.

Och just ja, det finns livestream till tävlingen på söndag! Vi svenska herrar startar kl 14:30 svensk tid, och loppet ska (sägs det) gå att se här: LIVESTREAM
Och om ni vill vilka som är med i tävlingen kan ni kika här: STARTLISTA

Så, nu vet ni läget! Skickar med lite bilder från Malmö också, mycket fina!

tre främsta liten
Vilket gäng! Foto: Tommy Lindholm
oskarochjesper
Jag och Jesper i ledning under trampandet. Foto: Therése Oskarsson
målgång Oskar Djärv liten
Trötta segergester. Foto: Tommy Lindholm
IMAG3780
DSA-grabbarna framför den vridna bålen! Foto: Oskar Djärv
pommacfest1
Cupsegrarinnan Mikaela Persson kan det där med att spruta Pommac! Men hon fick igen.. Foto: Therése Oskarsson

Den som vill se när Mikaela får igen på prispodiet kan ju kolla in videon på Malmö Triathlons facebooksida. (Jag vet att det kanske inte är superkul för alla att se ett klipp på hur man slösar bort god läskeblask på det där viset, men det ger ju en bra känsla över vilken trevlig dag det var där i Malmö.)

Och såhär i slutet av inlägget passar jag även på att tacka alla er som hjälper mig att nå så långt som möjligt inom triathlon. Stort tack till:

Salming Running
Orca Sverige / Triathlonbutiken
X-Kross
Mantra Sport
Dala Sports Academy
30K Solutions

Hej!
/Oskar

Annons