Västerås och Umeå

Nu är en spännande 8-dagars period till ända. Passar på att leverera en försenad rapport från SM i Västerås förra helgen, samt en riktigt tidig rapport från tredje deltävlingen i Svenska Cupen som gick av stapeln i Umeå tidigare idag. Det gäller att ta vara på den dyrbara dödtid man fått när man sitter i minibussen från Dala Sports Academy på väg hem till Dalarna igen.

ludde4

På väg in mot växling i en skön ensamhet, i Västerås centrum. Foto: Marie Fleetwood

Förra veckan: Västerås Triathlon

För en vecka sedan gick SM i triathlon, över olympisk distans, i Västerås. Mötte upp med Ludwig och Annie dagen innan för testa simbanan, cykelbanan och löpbanan lite snabbt. Kroppen kändes okej och banorna roliga. Simbanan var ungefär som förra året och är väl en av de mest varierande simbanor jag gjort. Först en löpande start från stranden ut på en 400metersloop i Mälaren, för att sedan springa upp på stranden igen och springa ungefär 100 meter på land, sedan dyka ner i en båthamn och simma längs med båtarna en bra bit innan man vek av in i en kanal som leder en in i Västerås centrum.

Dagen efter gick startskottet på eftermiddagen, före damerna för en gångs skull, och det var fullt ös från början. Fick en halvkass start och slogs en hel del med människor runt omkring mig och såg hur de snabbaste fötterna försvann iväg framför. Efter löpmomentet på land fick jag mer fritt vatten och kunde öka farten. Tog ikapp Ludwig och kom upp som femma. Såg Stefhan en bit framför och insåg att jag, Ludwig och Stefhan skulle kunna bilda en klunga på cykeln, bakom Joel och Gabriel.

Och så blev det. Luckan blev dock så stor som 1,5 minuter. Vi började trampa på det första varvet av åtta och tog inte in mycket. Samarbetet i klungan blev inte det bästa och vi insåg att vi inte skulle ta ikapp Joel och Gabriel. Men eftersom både Ludwig och Stefhan brukar kunna springa ganska snabbt så bestämde jag mig för att göra ett ryck på cykeln för att få ett litet försprång på löpningen. Och så blev det. Stack iväg med 10km kvar på cykeln och slet på ordentligt för att komma så långt före in till växling. 45 sekunder fick jag, ungefär.

Överväldigad över att ligga på bronsplats i ett SM så sprang jag iväg så fort benen bar mig, och de gick på förvånansvärt fort, tyckte jag. Bra känsla! Men under andra varvet av tre så var Stefhan nästan ikapp, och Ludwig verkade ha tappat. Men ut på sista varvet så sprang inte Stefhan om, utan det var Ludwig som kom farandes. Och Stefhan hade blivit trött. Försökte ta rygg på Ludwig men orkade inte hålla den. Sprang på så hårt jag kunde ändå och lyckades hålla fjärdeplatsen ända in i mål. En fjärdeplats på ett SM. Smaka på den. Där kan man ju välja att antingen vara sjukt besviken på att missa bronspengen, eller att vara glad för att ha kommit bättre till än någonsin på ett SM. Jag väljer det senaste, det känns mer motiverande. Att få vara med och slåss om SM-medaljer på det här sättet var inget som jag räknat med alltså. Speciellt inte om man ser tillbaka på förra säsongen till exempel. Så jag är glad!

IMAG1449

Herrpallen. Gabriel före Joel före Ludwig. Dampallen slutade rafflande, med Mikaela Persson före Annie Thorén före Marie Carlsson. De tre skaffade sig en grym lucka efter simningen som de utökade/höll på cykeln.

Denna helg: Umeå Triathlon

Igår, alltså i lördags, åkte jag, Rasmus, Stefhan och Ludwig upp till Umeå för att köra en triathlonsprint. En lång resa kan man tycka. Vi passerade landmärken såsom Högakustenbron och Foppaland. Minnesvärt. Och så vips, var vi uppe i Umeå. Vi testade samtliga banor och det kändes som att morgondagen kunde bli en grymt spännande dag, på roliga banor och det utan att pallen var given redan innan start.

Simbanan gick medströms i Umeälven (snabbt gick det!), och sedan en löpning på 500 meter upp till växlingsområdet. Cykelbanan var snabb och ganska platt, fördelad på fem varv. Sedan ut på en löpbana mitt i centrum, i en T-formation så att man hade koll på konkurrenterna.

Tävlingsdagen kom, och starten gick. Efter att hela fältet tagit sig igenom en sjögräsdjungel i början så gällde det att positionera sig så att man inte släppte iväg nån från tätgruppen. Hade koll på övriga, men mot slutet så stack Gabriel iväg. Väl upp ur vattnet hade han fått sig en lucka på 15 sekunder. Under löpningen till växlingsområdet plockade jag både tid och placeringar. Slet hårt för att komma ikapp Gabriel. Ludwig slet kanske ännu hårdare, men kom ikapp han med. Jag och Gabriel slet sedan stenhårt under första varvet, och ryckte ganska hårt i vändpunkten ut på andra varvet. Då släppte Ludwig. Gabriel och jag fortsatte därefter i ett hårt partempo resten av cykelsträckan. Riktigt tufft körde vi och fick en ganska stor lucka ner till Stefhan, som även han kört om Ludwig.

Ut på löpningen sedan så fick jag en lucka till snabblöparen Gabriel. Han tog ganska snabbt ikapp den, men han lade sig i rygg bara, utan att gå om. Det resulterade sedan i att jag fick ligga i ledning under ungefär 2 km av löpningen! Vilken känsla! Sedan susade Gabriel om, jag försökte ta rygg, men benen sade ifrån. Såg att Ludwig fått till en stjärnlöpning och var på väg upp genom fältet mot en tredjeplats, men jag insåg att min andraplats var säkrad. Sprang i mål riktigt glad och nöjd! En andraplats! Och det med en löpning som var min bästa på väldigt länge. snittade precis över 3:30 min/km över ungefär 5 km. Det är tider som jag varit ner och nosat på förra året, men det i  rena löptävlingar. Extra kul! Tack Umeå! Nedan följer en bildbomb från roadtrippen.

IMAG1516 IMAG1511
image
IMAG1541

Nästa stora mål är sprint-SM i Malmö 9 augusti. Ska bli skoj!

/Oskar

Annons