Hallsta Triathlon

Nu kommer det ett sådant där långt inlägg igen..

CIMG7692

Hallsta Triathlon i Hallstahammar gick av stapeln i söndags, den 1 juni. Tävlingen har legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag testade triathlon för första gången 2007. Körde då motionsklassen och bröstsimmade mina 400 metrar i utomhuspoolen innan cykling och löpning i försommarvärmen. Det var också då man fick syn på kända triathleter som Jonas Colting i växlingsområdet, och när man sedan fick se eliten tävla i hejdundrande farter kunde man inte bli annat än fast på kroken (inte bokstavligt talat alltså, som Annie Thorén blev i söndags.. se bild). Testade tävlingen flera gånger senare, och det blev alltid riktigt härliga och kämpiga upplevelser.

Samåkte till Hallstahammar med Christina Hultman och Gustav Eskhult, i sommarvärmen. Vilket väder. Det var som bäddat för en grym racedag. Nervositeten och tävlingsnerverna var klart närvarande, och toalettbesöken 24 timmar innan start hade i vanlig ordning haglat tätare än en vanlig helg.  Riktigt härligt att vara på plats i tävlingssammanhang igen. För varje gång lär man känna desto fler och om man är på rätt humör kan det blir kusligt bra stämning hela dagen, med bra snack. Till och med mor och far, hade letat sig dit.

Småstressigt inför start som möjligt, men fick till en skaplig uppvärmning och ett kortare insim i det något svala vattnet. Startskottet gick och det var full fart iväg. Positionerade mig bra ganska snabbt, bredvid bland andra Rickard Carlsson. Blev riktigt trångt runt bojarna, även om det var många hundra meter till första boj. Spännande! Såg att Fredrik Ahlinder hade gått loss, men att jag låg med i förstagruppen på typ Djurbacks och Sandörs fötter. Jag tänkte att snart, snart orkar jag inte hänga med här framme i täten längre. Men jag borrade mig kvar och gick sedan upp tillsammans med Sandör, Djurback, Ludwig Fleetwood, Axel Ek och någon till. Vilken simning! Full fart ut genom växlingsområdet och upp på cykeln för att slita ikapp Ahlinder och Djurback som fått en liten lucka. Då lät det lite konstigt från Ludwigs cykel. Punka. Jävla skit. Tänkte mig tillbaka till Skandis GP, glad för att jag fortfarande hade luften kvar i däcken, men led nåt fruktansvärt med Ludwig som fick kliva av banan. Nästa gång mannen! Då ska du få visa vad du går för.

Till slut kom jag, Djurback och Sandör loss på cykeln och vi samarbetade bra. Vi distanserade andraklungan med 20-30 sek per varv fick jag höra efteråt. Efter 2 varv av 4  bestämde Djurback att det var dags att göra något, så han stack iväg och fick en liten lucka. Jag lät Sandör jobba ikapp större delen av luckan… Väl ikapp så satte jag in min stöt. Tryckte allt jag hade och försökte gå loss. Mitt bland all fantastisk publik. Vilken känsla! Och jag fick en lucka. Fortsatte stenhårt upp till toppen av banan och väl där blev jag tveksam till om det var så smart. Benen kändes rätt slut kan jag säga. Men efter en stund kom jag in i det och jobbade på hårt för att bibehålla luckan, vilket jag lyckades med ända in till växling, även om de tog in lite på mig på slutet (delvis på grund av att Djurback ryckte igen..).

Först ut på löpningen! Med en lucka på kanske 15 sekunder. Bara 3 varv att löpa. 5 kilometer i tävlingsfart. Det var längesedan. Tur att man har lite muskelminne sen förra sommarens tävlingar. Insåg att luckan troligen var för liten för att jag skulle hålla de två superlöparna bakom mig, men jag pinnade på så gott jag kunde med mina, i nuläget smärtfria och inte särskilt löptränade, ben. De sprang om mig efter ett knappt varv på löpningen. Fick istället Amanda Bohlin framför/bakom mig, som ledde damloppet. Fan vad hon kan springa alltså. Vi sprang ihop mina resterande två varv, och jag gick sedan in som grymt glad 3:a i loppet!

Sist jag körde Hallsta triathlon var 2012 och då kom jag nöjd in på 12:e plats, och söndagens sammandrabbning resulterade i en 3:e plats. Denna gång bakom snabbe Gabriel Sandör som tog hem det hela 10 sekunder före Jonas Djurback. När jag kom 12:a år 2012 så var Gabriel efter mig i resultatlistan, vi båda har alltså tagit ett par kliv framåt sedan dess om man säger så! Även om Gabriel må ha tagit några fler kliv än mig…

Fullständiga resultat här!

Inga ursäkter här nu, bara lite rolig information: Jag sprang 1:20 långsammare än snabbe Sandör, men är ändå nöjd med tanke på att jag inte löptränat så mycket sen i somras. Gjorde en snabbkoll på hur många kilometer jag egentligen sprungit sedan årsskiftet och kom fram till att jag simmat ungefär 25 % längre än vad jag sprungit.. Vore kul att få löpträna som det är tänkt någon gång och bli av med benhinneproblemen en gång för alla. Senaste veckorna har det dock gått framåt igen. Hoppas det håller i sig nu och att jag inte får världens bakslag efter loppet. Men å andra sidan får man ju mer tid över till simning och cykel om man inte kan springa så mycket..

Hursomhelst, det är efter dagar som denna som jag förstår varför jag håller på med den här idrotten!

Och nu är det såhär att.. bara för att jag tycker att denna tävling var minnesvärd, och att min kära mor var duktig med kameran, och jag råkade hitta videoredigeringsverktyget på min dator.. så klippte jag ihop min första racevideo, som dessutom har tillagd musik (som jag nu efteråt inser hade kunnat vara bättre tajmad). Lite ego kanske, men ni kan kolla in den nedanför om ni vill. Coolt va?

Och med en så vacker och högupplöst video som den, så vet jag inte om det behövs nåt mer bildbevis från tävlingen. Men här kommer ett par stycken ändå:

CIMG7691

På min väg till simstart. Kanonkul! Nu kör vi!

CIMG7712

Inte alla dagar man får leda damtäten!

CIMG7715

Lyckades skaka av mig alla damer utom en..

Nu blev det mycket bilder på mig, men det råkar ofta bli så när bilderna knäpps av min mor. ❤

Under loppet fick jag dessutom chansen att, i skarpt läge, testa min nya våtdräkt och tävlingsdräkt (Orca) från Triathlonbutiken.se, samt löparskor (Pearl Izumi) och tävlingshjul (Fast Forward) från Mantra Sport. Jag tycker prylarna fungerade finemang, och det är kul att få tävla med bra grejer. Därför förtjänar de givetvis lite uppmärksamhet här!

Nästa stopp: Uppsala 15 juni, för den första deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series! Testade att simma banan idag 4 juni, med P4 Uppland som backup på bryggan. Se filmer om hur det gick till här och här! Vattnet var något svalt, men det var en kul känsla att få simma i centrala Uppsala. Nästa gång kommer det förhoppningsvis att vara fler i vattnet, och större publik! Kom igen, anmäler er nu!

/Oskar

Annons