Mörka eller ljusa tider?

Just nu skulle jag kunna säga att jag befinner mig i en mindre livskris där studieintensiteten är mycket hög och slutspurten i min civilingenjörsutbildning är i allra högsta grad närvarande. Frågan jag ställer mig är vad som väntar på andra sidan. Väntar bara ett stort mörker och stress över att ens få ett jobb, stress på en arbetsplats man inte kommer trivas på och stress över att inte hinna göra roliga saker i livet? Så vill man ju inte ha det.

Samtidigt trilskas mina benhinnor mer än de gjort på många månader, och det i ett skede där jag trodde att jag var nära att få vara hel, samtidigt som säsongen nu är nära. Att få springa fritt i skog och mark känns just nu som en utopi.

Många gånger senaste tiden har det därför känts lika bra att bara gräva ner sig i något hål och inte komma upp igen. Bildligt talat, alltså.

Men så kom jag på några saker, som många kanske ofta kommer att tänka på. Ibland försent, ibland i tid. Saker som är så galet simpla egentligen, men som i alla fall jag måste påminnas om ordentligt ibland.

1. Ryck upp dig.
2. Tänk på vad du har och vad du kan, inte vad du inte har och på vad du inte kan.
3. Tänk på vad du kan göra i framtiden istället för att ångra tidigare val i livet.
4. Jämför inte med alla andra, hitta en egen väg.
5. Stressa inte upp dig om du inte lyckas med punkt 1-4, det gör bara saken värre.

Dessa saker kan både appliceras på arbetskarriären och på idrottskarriären. Och egentligen, vad är det för problem man har? Herregud, det är inte som att hela världen kommer gå under om man väljer lite fel. Allt ordnar sig liksom, skit samma om man får lite dålig lön, en jobbig chef och en utebliven idrottskarriär. Det kan ju kan hända att man plötsligt får cancer och/eller krockar järnet med bilen, då blir livssituationen kanske plötsligt en annan. Och då får man helt enkelt ha den situationen som utgångspunkt istället.

Nu ska jag istället försöka blicka framåt, vara positiv och inte glömma bort att leva livet, som ju faktiskt pågår prick nu. Att ta hand om mig själv och de runt omkring mig är inte dumt det heller. Kom ihåg det, ni också.

Det vill säga: jag väljer ljusa tider. Det blir ju dessutom ljusare och längre dagar nu så det känns logiskt att välja ljuset framför mörkret, nu när man faktiskt får välja.

Blev kanske ett klyschigt och mindre festligt inlägg detta, men kände att jag behövde skriva av mig lite. Och varför inte dela med sig, är ju extra bra om någon annan kanske också får en ljusare tillvaro.

/Oskar

Annons