XC

Cross Country (XC) -tävlingar är något som har genomsyrat min vistelse här på Irland så jag känner verkligen att jag måste beskriva detta lite närmare. Jag har sprungit tre lopp hittills och dessa tävlingar diskuteras alltid fram och tillbaka under de olika träningspassen med St. Finbarr’s AC. Otroligt spännande fenomen detta.


Cork County Senior Cross Country Championships, i Carraig na bhFear. Återigen, en crosscountrytävling som sprangs i söndags. 10 km denna gång. Kom på 27:e plats, med (otroligt nog!) ett nytt personbästa på 10km.

En kul grej med dessa crosscountrytävlingar är att det finns en jävla massa och på olika distanser. Såhär ligger det till:
– 3 nivåer av svårighetsgrad – Novice (6km), Intermediate (8km), Senior (10km) (herrdistanser). Är man duktig och kommer på pallen i ex.vis. ett Novice-race, då går man upp en nivå, till Intermediate, och får inte längre springa Novice (vet inte hur regelverket är om man skulle råka bli sämre och vilja gå tillbaka dock..)
– 3 olika omfattningar, och därmed olika möjlighet till ökad konkurrens: County (26st), Province (4st), National(1st..), där nationen innehåller alla provinser och alla provinser innehåller olika countys.
(Lägg märke till: Cork City och Cork County är inte samma sak). Detta innebär att National Senior borde vara tuffast och County Novice lättast, men det där brukar variera rätt rejält mellan olika områden och vilka som ställer upp. Just Cork County är ett av de större och innehåller många väldigt bra löpare, så konkurrensen i söndags var väldigt hög, och eftersom det var Senior-nivå så fick alla kanoner chansen ställa upp.

Detta innebär att det är minst 3×3=9 olika tävlingar för varje klubb (jag får ju inte tävla i ett annat County till exempel, där är ju inte min klubb registrerad, så totalt sett är det ju en jäävla massa lopp på olika håll) att springa. Men sedan tillkommer tydligen en massa masters-race och annat spännande så det blir en herrans massa tävlingar. De slår även ihop olika lopp och kör de samtidigt som andra, ex.vis. U23-lopp samtidigt som Novice, vilket gör att man kan springa två tävlingar i en och få chans på fler medaljer.

Själva XC-cirkusen är rätt intressant i sig, där många hundra tar sina bilar och sladdar ut i stora hagar för att parkera och sedan klafsa vidare mot själva tävlingsområdet (oftast en kohage lånad av den lokala bonden). Väl där värmer de tävlande upp medan minst lika många andra tar plats ut med banan för att heja på de tävlande. Och när alla är i mål packar man ihop och drar hem igen. Jag har inte sett röken av några prisceremonier eller liknande, hittills under min karriär.

Totalt har jag samlat på mig ett teamsilver (County Cork Novice) ett teambrons (Province Munster Novice), samt två individuella U23-medaljer: silver (Munster Novice) och brons (Cork Novice), och troligen även ett guld, där vi i Cork County -teamet sprang hem totalsegern i Province Munster -loppet. Som ni märker är det ganska rörigt och det finns många lopp att springa och desto fler medaljer att springa hem!

Men vi kan slå fast följande:
Det är otroligt roligt och jobbigt.
Snabbare återhämtning tack vare det mjuka underlaget –> går att springa många lopp med något minskad skaderisk.

På återseende,
Oskar

Annons