Skolan.

Jag går ju som bekant i skolan också, här på Irland. Min skola heter University College Cork, där jag studerar nästan ett helt mastersprogram – Masters in Sustainable Energy, vilket är liknande den utbildning jag går på Uppsala Universitet / Sveriges Lantbruksuniversitet. Nu vet ni det!

Till en början var det väl en att hålla koll på vad det gällde lektionssalar och maillistor som inte fungerade (gör inte det ännu, men.. jag har överlevt). Men nu rullar det på, och många av kurserna som i början var mycket repetition från gamla kurser i Uppsala har nu börjat bli allt klurigare. Och vissa kurser är rätt avancerade, men intressanta! En intressant grej är också att Sveriges energisytem ofta tas upp som en jämförelse och lite som en utopi för Irlands del. Den totala (industri, transport, hushåll..) energi som Irland använder består till 95% av fossil energi (kol, olja, naturgas), och vid jämförelse med Sverige som har 37% så har Irland mycket att lära. Intressant egentligen hur det kan vara helt okej att elda upp en massa kol för att få lampan i huset att lysa. Jaja, vi får väl lära irländarna och resten av världen hur det ska gå till.

Men jag läser också två andra kurser som inte har så mycket med energi att göra. ”Introduction to modern Irish” vilket är en språkkurs där vi får lära oss irländsk gaeliska/iriska/Gaeilge. Det är spännande, känns som att man är tillbaka på högstadietyskan! Ojoj, vilka tider.


På Irland är allt bara olika nyanser av grå.

Jag läser också ”Introduction to Multimedia Authoring Systems”. Där vi har fått lära oss att klippa och klistra bland bilder på datorn, mycket givande. Nu har vi börjat med lite mer spännande saker, att laborera med pixlar i bilder och annat. Vi får se hur det går.

Ni kan få se min senaste uppgift här: http://www.djarv.se/assessment1.htm Det är så häftiga grejer att ni kan inte greppa hur coolt det känns att kunna åstadkomma något så otroligt komplicerat (ni kan även använda er av musen för att klicka er fram till mer information om det ni ser). Tack mor för att jag fick låna er hemsida lite grann.

Hörs! /osdj

Annons